Openingstijden | Maandag—vrijdag: 9:00–17:00 |

Heatpipes collector vs vlakke plaat collectoren

Er zijn verschillende soorten collectoren op de markt die onderdeel zijn van een zonneboiler pakket. Waarschijnlijk bent je op het internet al verschillende soorten tegen gekomen zoals de vlakke plaat collectoren en de heatpipes collectoren.

Om de juiste keus te maken tussen beide collectoren is het belangrijk om van beide  de werking te begrijpen en wat de voordelen zijn van beide soorten collectoren. In onderstaand blog bericht maken we een vergelijking van de heatpipes vs vlakke plaat collectoren.

Werking vlakke plaat collector

Een vlakke plaat collector bestaat uit een aantal onderdelen: een afdekplaat, een absorberplaat, watervoerende leidingen en een isolerende bak.

Het hart van een vlakke plaat collector is de absorberplaat, dit is een zwarte plaat. Boven de absorberplaat zit een glazen afdekplaat. De warmte van de zon wordt als het ware ‘gevangen’ achter het glas, als in een broeikas. Door de absorber in een isolerende bak te plaatsen houdt hij warmte goed vast. Het gevolg hiervan is dat de temperatuur van de absorber stijgt. Naarmate de temperatuur van de absorber hoger is dan de omgevingstemperatuur zal de warmtestroom van de absorber naar de omgeving groter worden tot die gelijk is aan de opgenomen warmte. De temperatuur van de absorber zal niet verder stijgen.  

Om de gewonnen warmte te kunnen gebruiken worden aan de achterkant van de absorber leidingen gemonteerd waardoor water stroomt. De hete absorber geeft zijn warmte af aan het water. Dit water circuleert tussen de collector en het boilervat. Dat is een groot opslagvat voor het warme water, waardoor warmte ook als de zon niet schijnt beschikbaar is.

 

Werking heatpipe / vacuümbuis collectoren

De werking van de heatpipe collector is te vergelijken met een thermosfles. Twee glazen buizen, de een binnen de ander, zijn van elkaar gescheiden door een vacuüm. Op de buitenkant van de binnenste buis is een zeer dunne spectraalselectieve laag opgedampt. Deze spectraalselectieve laag absorbeert zichtbaar licht en reflecteert het infrarode deel van het elektromagnetisch spectrum. De warmte-energie kan niet uitstralen. 

De werking

 • Het zonlicht valt op de vacuümbuis van dubbelwandig glas en gaat door de eerste glaslaag heen die transparant is.
 • De binnenste buis warmt op, deze buis is voorzien van een absorberende coating die de UV straling omzet in warmte.
 • Door de super isolerende vacuum laag tussen de buitenste en binnenste glazen buizen kan de warmte niet meer naar buiten ontsnappen.
 • De warmte wordt binnen afgegeven aan een alcohol oplossing (glysol + water). De alcohol oplossing kookt al bij 35 graden. 
 • (hoe warmer, hoe hoger de druk, hoe hoger het kookpunt). Door deze versterkende werking haalt de heatpipe-collector zelfs in de winter nog een temperatuur van 35°C.
 • De verdampte alcohol stijgt op naar boven in de kop van de heatpipe. Het is daarom ook belangrijk dat de collector de juiste schuinte heeft om dit proces zo efficient mogelijk te laten verlopen. De warmte wordt vervolgens afgegeven aan de collectorkop. De heatpipe condenseert en druppelt naar beneden, op deze manier kan het proces zich weer herhalen. 
 • De collectorkop heeft een leiding welke is gevuld met glysol. 
 • De leiding met glycol wordt verwarmd en doormiddel van een pomp door de flexibele geisoleerde leiding getransporteerd naar het boilervat.
 • In het boilervat zit een spiraal waar de verwarmde glysol doorheen gepompt wordt. De warmte wordt vervolgens afgegeven aan het boilervat en stroomt weer terug naar de collector om weer opnieuw te kunnen verwarmen.

De heatpipe buis is een enkelvoudige, zeer dunne buis, die zelf het warmtetransport verzorgt met behulp van de zwaartekracht in schuine oriëntatie. Daarom is het advies om  de heatpipe collector niet horizontaal of verticaal te plaatsen. Lees hier meer informatie over de oriëntatie en de beste plaatsing van een heatpipe collector 

 

Voordeel heatpipes & vlakke plaat collector

Het voordeel boven de vlakke plaat collector is de productie van water van hoge temperatuur. Dat heeft vooral in een gematigd klimaat veel voordelen buiten de zomer. Ook bij lage buitentemperaturen is bij voldoende zonneschijn extra verwarming van de boiler niet nodig. Het is zelfs zo, dat het water in de boiler kan gaan koken als er geen veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. 

Voordelen vacuümbuis collector:

 • Dankzij de ronde buizen wordt zowel direct als diffuus zonlicht optimaal geabsorbeerd. 
 • Dankzij de dubbelwandige vacuümbuizen is de absorptie (=warmteopname) maximaal en de emissie (= verlies naar de omgeving) minimaal, hetgeen leidt tot een bijzonder goed rendement.
 • Vanwege het goede rendement van een heatpipe collector heb je minder oppervlakte nodig t.o.v. een vlakke plaat collector voor hetzelfde rendement.
 • Een vlakke plaat heeft nauwelijks opbrengst in de maanden rondom de winter omdat deze de versterkende werking mist van de vacuümbuis met heatpipe collector. 
 • Dankzij de meegeleverde reflectoren kunnen de collectoren ook wanneer de zon laag staat via weerkaatsing het UV licht opvangen en heeft u ook wanneer de zon laag staat nog opbrengst.

 Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van duurzame energie? Volg ons dan op Facebook

Post a Comment