Openingstijden | Maandag—vrijdag: 9:00–17:00 |

Gasloos wonen

Gasloos wonen voor iedereen

Iedereen heeft er vast al over gelezen. In 2030 gaat de Groningse gaskraan dicht. Dat betekent dat miljoenen woningen zullen moeten overstappen naar schone energie. Het lijkt nog ver weg, maar het is dichterbij als u denkt. Wilt u ook gasloos wonen?

Deze verandering roept bij veel woningbezitters vragen op. Hoe kom ik van het gas af? Welke alternatieve energiebronnen zijn er op om gasloos te kunnen wonen? Wat gaat mij deze investering kosten? en vooral wat gaat mij deze overstap opleveren? Gasvrij-wonen-123zonneboiler-energie

Om gasloos wonen te realiseren hebben we alternatieve duurzame energiebronnen nodig. In de zomer is een zonneboiler een betaalbaar en goed alternatief. Echter in de wintermaanden levert een zonneboiler te weinig warmte om de gehele woning te voorzien van warmte en warm water.

Om in de wintermaanden toch te voorzien in voldoende warmte  is het mogelijk om de aardgas gestookte cv-ketel te vervangen voor een warmtepomp of een biomassaketel.

Wat is een warmtepomp

De warmtepomp is al enige tijd in opmars. Een warmtepomp is een apparaat dat energie overdraagt van het ene medium naar het andere.  Warmtepompen kunnen energie uit hun omgeving opnemen en zo van een lage temperatuur een hogere temperatuur maken en omgekeerd. Om het rendement van een warmtepomp te behalen dient wel te worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Hierdoor is de warmtepomp niet voor iedere woning geschikt.

Isolatie en lage temperatuur verwarming

Goede isolatie is essentieel voor een warmtepomp. Een goed geïsoleerde woning vraagt immers minder warmte en kan tegelijkertijd beter de warmte vasthouden. Een warmtepomp werkt samen met een lage temperatuur verwarming zoals, vloerverwarming, wandverwarming of lage temperatuur verwarming.

Nieuwbouwwoning zijn uitermate geschikt voor een warmtepomp. Deze voldoen aan de isolatiewaarde en zijn vaak voorzien van lage temperatuur verwarmings bronnen.

Duurzame energiebronnen bestaande bouw

Bij bestaande woningen is een warmtepomp niet altijd de beste keus. Bestaande woningen hebben vaak niet voldoende isolatie voor een hoog rendement. Daarnaast is naast de investering in een warmtepomp het dus ook noodzakelijk om vloerverwarming of andere radiatoren aan te schaffen.

Een goed alternatief om gasvrij wonen mogelijk te maken waarbij geen vloerverwarming of andere radiatoren geplaatst dienen te worden is een biomassaketel.

Wat is een biosmassaketel?

Een biomassaketel wordt ook wel pelletketel genoemd. De brandstof bestaat uit houtpellets: kleine korrels geperst afvalhout. … Vanuit de silo worden de houtpellets naar de brander getransporteerd. Een ventilator en gloeiontsteking zorgen voor de ontsteking en verbranding van de houtpellets.

Pelletketel-Klimanosz-35-kw

Een biomassaketel kun je in verschillende uitvoeringen krijgen. Zo kun je zelf kiezen welke biomassaketel het beste past bij u woning. Naast biomassaketels die op pellets als brandstof hebben, bestaan er ook biomassaketels die naast pellets ook, hout, havervlokken en kolen als brandstof kunnen gebruiken.

Een biomassaketel is bij veel mensen nog een onbekende energiebron, maar de mensen die wel al een biomassaketel gebruiken zijn helemaal om. Het is een schone duurzame manier van verwarmen, maar wel met het comfort van een aardgas cv ketel.

Uiteraard zorgt een goede isolatie van uw woning ook bij een biomassaketel voor een hoger rendement. Echter kan een biomassaketel met gemak een slecht geïsoleerde woning verwarmen.

Bekijk hier ons assortiment biomassaketels.

Verschil biomassaketel (pelletketel) en pelletkachel

Is een biomassaketel (pelletketel) hetzelfde als een pelletketel?

Een pelletkachel en pelletketel hebbenbeide dezelfde brandstof , namelijk Pellets. Pellets zijn kleine houtbrokjes die uit zaagsel zijn geperst.

Maar een pelletkachel en pelletketel zijn niet hetzelfde. Een pelletkachel gebruikt u namelijk om één ruimte te verwarmen. Een dergelijke kachel kunt u dus prima in uw woonkamer of studeerkamer plaatsen. Vaak is een pelletkachel ook een prima sfeermaker in huis. Een mooie stijlvol uiterlijk i.c.m. een mooi vlammenspel zorgen naast warmte ook voor sfeer in de kamer. Een pelletketel pakt het op grotere schaal aan. Dit is namelijk een volwaardige vervanging voor een CV ketel en warmtepomp. De pelletketel / biomassaketel wordt vaak in een aparte ruimte geplaatst, zoals de garage of bijkeuken. De pelletketel heeft geen mooi vlammenspel om te bekijken, maar is eigenlijk een CV ketel maar dan met duurzame brandstof. Met een pelletketel is het  zelfs mogelijk om volledig gasloos te wonen. Hierbij is het wel noodzakelijk om elektrisch of op inductie te gaan koken.

Een pelletketel is duurder dan een pelletkachel, maar dat is ook logisch aangezien de ketel het héle huis verwarmt, en niet slechts één ruimte. De ketel heeft daardoor ook veel meer voordelen dan een pelletkachel. De ketel is milieubewust, heeft een hoog rendement en beschikt over een zelfreinigend systeem dat nauwelijks onderhoud vereist.

Met een pelletketel / biomassaketel kunt u gasloos wonen, bent u zelfvoorzienend en tevens energiezuinig. Kortom een goede investering

Pelletketel VS warmtepomp

Bekijk in onderstaande overzicht de vergelijking tussen een warmtepomp en pelletketel.

  • Nederlanders overschatten aandeel duurzame energie.

    In Nederland denken mensen dat we veel meer duurzame energie verbruiken dan in werkelijkheid het geval is. Met deze bevindingen kwam De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) dat onderzoek deed onder ruim duizend Nederlanders. Volgens dit…

  • Groene lening duurzame energie oplossingen.

    Eindelijk is het dan zo ver, u kun vanaf nu een groene lening krijgen voor al onze duurzame energie oplossingen.Er staat u nu echt niks meer in de weg om uw stukje bij te dragen aan…

  • Heatpipes collector vs vlakke plaat collectoren

    Er zijn verschillende soorten collectoren op de markt die onderdeel zijn van een zonneboiler pakket. Waarschijnlijk bent je op het internet al verschillende soorten tegen gekomen zoals de vlakke plaat collectoren en de heatpipes collectoren. Om…