Openingstijden | Maandag—vrijdag: 9:00–17:00 |

Hoe werkt een zonneboiler?

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een duurzame manier om uw gasrekening te dratisch te verlagen. Tot wel 60% kunt u besparen met een zonneboiler. Maar hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit drie onderdelen:   

 • zonnecollectoren (vlakke panelen of heatpipe technologie)
 • buffervat
 • Sturing d.m.v. een pomp en regeltechniek

De zonnecollectoren worden geplaatst op het dak. Dit kan zowel op een hellend dak als op een plat dak. Houd hierbij rekening met de juiste standplaats t.o.v. de zon. Bekijk hier over de juiste plaatsing van zonnecollectoren.

In de woning wordt een goed geïsoleerd buffervat geplaatst. De pomp en regeltechniek zorgen ervoor dat de warme vloeistof van de collector naar het buffervat worden gepompt.

Hoe werkt een zonneboiler?

Op de vraag hoe werkt een zonneboiler, willen wij eerst iets uitleggen over de zonnecollectoren. Zonnecollectoren bestaan in twee verschillende uitvoeringen.  De zogenoemde vlakke plaat collectoren en zonnecollectoren met de nieuwste heat-pipe technologie. Bekijk hier de verschillen tussen vlakke plaat collectoren en heat- pipe technologie.  Door de collectoren loopt een gesloten buizensysteem wat gevuld is met een vloeistof genaamd Glycol.  Deze glysol wordt verwarmt door de zon. Het gesloten buizen systeem met glysol is aangesloten op een spiraal welke door het buffervat loopt.  Het buffervat zelf is gevuld met leidingwater. Wanneer de collector voldoende warmte heeft zal de pomp en regeltechniek de warme vloeistof  rondpompen door het spiraal. De warmte wordt vervolgens afgegeven aan het water in het buffervat.

Optimale oriëntatie en hellingshoek zonneboiler

Bij het plaatsen van een zonneboiler dient er rekening gehouden te worden met de oriëntatie en de hellingshoek van de zonnecollectoren. De opbrengst is namelijk sterk afhankelijk van beide factoren.  De meest optimale oriëntatie van een zonneboiler is het zuiden.

Iedere woning is anders en soms is het niet mogelijk om de collectoren op het zuiden te plaatsen.  Naast de oriëntatie is de hellingshoek ook van belang.  Wanneer u de zonnecollectoren op een hellend dak plaats heeft u zelf geen invloed op de hellingshoek, de collectoren komen namelijk met de hellingshoek van het dak te liggen. Wanneer u de collectoren op een plat dak plaatst, kunt zelf de hellingshoek bepalen d.m.v. het dakframe waar de collector in geplaatst wordt. Wel is het belangrijk bij een platdak dat u laat controleren of de dak constructie het gewicht van de collector aan kan.

De meest gunstige oriëntatie voor het plaatsen van een zonneboiler is  tussen het zuidoosten en zuidwesten met een hellingshoek tussen de 30 en 60 graden (42 is optimaal).
Wanneer de zonneboiler ook warmte moet leveren voor ruimte- verwarming (cv ondersteuning), is de optimale hellingshoek 52 graden. Dit omdat er op die manier zoveel mogelijk zonlicht wordt opgevangen.

Bekijk infografic hiernaast voor de opbrengt van uw dak oriëntatie en de bijpassende hellingshoek.

Naast de hellingshoek en de orientatie is het ook van belang dat erg geen schaduw op de collectoren valt.  Denk hierbij aan bomen of het huis van de buren.

Soorten Zonneboilers

Er zijn verschillende soorten zonneboiler systemen te krijgen. Een standaard zonneboiler bestaat uit een collector en een buffervat. De warmte die door de collector wordt gewonnen, wordt opgeslagen in het  buffervat en gebruikt voor het douche en/of kraanwater.

Wanneer u ook de ruimte wilt verwarmen met de opgeslagen warmte heeft u een combizonneboiler nodig. De warmte van de collector wordt middels een spiraal afgestaan aan het water in het buffervat en deze warmte wordt gebruikt om en het tapwater spiraal te verwarmen en om de radiatoren te kunnen verwarmen.

Bent u benieuwd welk zonneboiler systeem voor u geschikt is? Vul dan op de volgende pagina al uw wensen in en bekijk direct welk zonneboiler systeem wij u adviseren.

 • Nederlanders overschatten aandeel duurzame energie.

  In Nederland denken mensen dat we veel meer duurzame energie verbruiken dan in werkelijkheid het geval is. Met deze bevindingen kwam De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) dat onderzoek deed onder ruim duizend Nederlanders. Volgens dit…

 • Groene lening duurzame energie oplossingen.

  Eindelijk is het dan zo ver, u kun vanaf nu een groene lening krijgen voor al onze duurzame energie oplossingen.Er staat u nu echt niks meer in de weg om uw stukje bij te dragen aan…

 • Heatpipes collector vs vlakke plaat collectoren

  Er zijn verschillende soorten collectoren op de markt die onderdeel zijn van een zonneboiler pakket. Waarschijnlijk bent je op het internet al verschillende soorten tegen gekomen zoals de vlakke plaat collectoren en de heatpipes collectoren. Om…