Openingstijden | Maandag—vrijdag: 9:00–17:00 |

Rendement en Terugverdientijd

Het is belangrijk om te weten wat het rendement is van een zonneboiler. Hiermee bekijk je namelijk wat de besparing is en wat de terugverdientijd is.

Wat is rendement?

 

Met het rendement bedoel we de opbrengst van de zonneboiler ten opzichte van de aanschafprijs van de zonneboiler.

Het rendement van de zonneboiler is afhankelijk van een aantal verschillende factoren.

 • Soort zonneboiler
 • Soort zonnecollector
 • Plaatsing boilervat en zonnecollectoren

Aanschafprijs Complete Zonneboiler

 

De prijzen hangen, net als het rendement, af van het type zonneboiler die u kiest. Een overzicht van de gemiddelde prijzen, ziet u hieronder. In het overzicht is geen rekening gehouden met eventuele installatiekosten. De prijzen voor het installeren van een zonneboiler is afhankelijk van welke zonneboiler u kiest en van uw situatie in huis. Lees hier meer informatie over de installatie van een zonneboiler 

Op dit moment is de aanschaf van een zonneboiler extra aantrekkelijk voor de zowel de particulieren als zakelijke gebruiker. De overheid geeft om de aankoop van een zonneboiler systeem subsidie beschikbaar gesteld. Dankzij de ISDE subsidie wordt het voor iedereen mogelijk om duurzaam energie op te wekken en te besparen op de gasrekening. Meer informatie over de ISDE subsidie op zonneboiler systemen.

 

Soorten zonneboiler

 

Er zijn verschillende soorten zonneboilers, welke in verschillende afmetingen leverbaar zijn. Wanneer u alleen uw tapwater (douche, keukenkraan etc) wilt verwarmen door de warmte van de zon, kunt u met een kleine zonneboiler hierin volstaan. Wanneer u ook de radiatoren/vloerverwarming wilt voorzien van warmte van de zon, raden wij u aan een groter systeem aan te schaffen. Het meest energiezuinig is de zonneboiler met een grote capaciteit. Op deze manier wordt zoveel mogelijk water verwarmt met warmte van de zon. Lees hier meer informatie over welke zonneboiler voor u geschikt is.

Soorten zonnecollector

 

Er zijn twee verschillende soorten zonnecollectoren. De vlakke plaat collectoren en de vacuümbuis collectoren. Beide collectoren kunnen zowel op plat als een hellend dak geplaatst worden. Vacuümbuis collectoren hebben een veel hogere opbrengt dan vlakke plaat collectoren. Lees hier meer over de verschillen tussen vlakke plaat en vacuümbuis collectoren.

Vlakke plaat collectoren

Vacuümbuis Collectoren

Plaatsing boilervat en zonnecollectoren

 

De zonnecollectoren worden net als zonnepanelen op het dak geplaatst. Het maakt hierbij niet uit of u een plat dak of een hellend dak heeft. Voor beide situaties kunt u een frame bestellen, zodat plaatsing eenvoudig en veilig kan worden uitgevoerd.

De beste positie van de zonnecollectoren is het zuiden in een hellingshoek van 36 graden. Op deze manier kunnen de collectoren het beste de warmte van de zon absorberen.

Ook wanneer u de zonnecollectoren niet helemaal op het zuiden kunt plaatsen, heeft u alsnog een hogere opbrengst dankzij de reflectoren die achter de vacuümbuizen worden gemonteerd. De reflectoren zorgen ervoor dat de zonne warmte wordt weerkaatst en daardoor ook bij lage zon de vacuümbuis bereikt.

Opbrengt Zonneboiler Tapwater

 

In bovenstaande tabel ziet u niet alleen de gemiddelde aanschafprijs van een zonneboiler, maar ook een indicatie van de besparing die de zonneboiler u op kan leveren.

Wij zijn hierbij uitgaan van een gemiddeld tapwater behoefte van 60 liter per persoon per dag.  In de berekening staat de zonnecollector richting het zuiden met een hellingshoek van 36 graden.

Een voldoende uitgelegd systeem kan in de zomermaanden in de meeste gevallen de vraag naar warm water volledig afdekken. Omdat de vraag naar warm water in de overgang- en wintermaanden hoger is en het systeem niet voldoende warm water genereert, is de combinatie van een zonne-energie systeem voor warm water met verwarming op gas, pellet of warmtepomp aanbevolen.

Wanneer de behoefte naar warmwater door de zonneboiler niet meer kan worden afgedekt, springt andere techniek bij.
Dat betekent dat tot 50% energie bespaard wordt voor warm water en een grote bijdrage wordt geleverd aan het milieu.

Door de relatief kleine collectoroppervlakte kan het vrijwel op elk dak worden gebouwd. Voor verwarmingsondersteuning heeft u een groter collectorveld nodig.

Soort ZonneboilerAantal personenGemiddelde prijsSubsidieInvesteringOpgewekte energieBesparing in m3Jaarlijkse besparingJaarlijkse besparing
Tapwatert.o.v. CV gasketelt.o.v. Electrische ketel
Zonneboiler 200L + 1 x CPC18 collector2 - 3 personen€2.099€1.136€9631993kWh204,01 m3€108 - €132€278 - €337
Zonneboiler 300L + 1 x CPC24 collector3 - 4 personen€2.499€1.344€1.1552657kWh271,98 m3€155 - €178€397 - €455
Zonneboiler 400L + 2 x CPC18 collector4 - 5 personen€3.215€2.165€1.0503985kWh407,92 m3€178 - €209€455 - €533
Zonneboiler 500L + 2 x CPC24 collector5 - 6 personen5315kwH544,06 m3€310 - €332€791 - €848

Opbrengst CV Verwarming

De opbrengst voor het CV verwarmings circuit is een stuk lastiger om te berekenen. Hierbij spelen namelijk een aantal andere factoren een grote rol

 • Aantal oppervlakte wat verwarmd dient te worden
 • De mate van isolatie van de woning
 • Aantal radiatoren/vloerverwarmings oppervlakte
 • Nederlanders overschatten aandeel duurzame energie.

  In Nederland denken mensen dat we veel meer duurzame energie verbruiken dan in werkelijkheid het geval is. Met deze bevindingen kwam De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) dat onderzoek deed onder ruim duizend Nederlanders. Volgens dit…

 • Groene lening duurzame energie oplossingen.

  Eindelijk is het dan zo ver, u kun vanaf nu een groene lening krijgen voor al onze duurzame energie oplossingen.Er staat u nu echt niks meer in de weg om uw stukje bij te dragen aan…

 • Heatpipes collector vs vlakke plaat collectoren

  Er zijn verschillende soorten collectoren op de markt die onderdeel zijn van een zonneboiler pakket. Waarschijnlijk bent je op het internet al verschillende soorten tegen gekomen zoals de vlakke plaat collectoren en de heatpipes collectoren. Om…