Openingstijden | Maandag—vrijdag: 9:00–17:00 |

Welke zonneboiler is voor mij geschikt?

Welke zonneboiler is voor mij geschikt?

Op de vraag welke zonneboiler is voor mij geschikt, gaan we op deze pagina u informatie geven en helpen bij het maken van de beste keus. Doormiddel van het stellen van vragen en de handige zonneboiler tool krijgt u altijd een passend advies wat het beste aansluit  bij uw situatie en wensen.

Een zonneboiler systeem koop je niet zomaar het is een flinke investering en er moet goed gekeken worden waar u de zonneboiler voor wilt gaan gebruiken en hoe groot het systeem dus moet worden. De eerste vraag die u zichzelf moet gaan stellen is dus ‘‘waarom ga ik een zonneboiler aanschaffen?” en ”waar ga ik de zonneboiler voor gebruiken?”

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom u een zonneboiler aan wilt schaffen, u wilt gaan besparen op uw gas rekening of u bent al milieubewust bezig en wilt nu ook uw gas verbruik naar beneden brengen.

Mogelijkheden plaatsing zonneboiler?

Daarnaast is het natuurlijk van belang om te kijken naar de mogelijkheden van uw woning, voor het plaatsen van een zonneboiler. Heeft u een plat dak of een hellend dak? Welke richting is uw dak gesitueerd? Is de constructie van uw dak sterk genoeg voor het dragen van de zonnecollectoren? Wanneer u twijfelt over deze vragen, is het raadzaam om een specialist in te schakelen.

Soorten zonneboiler systemen

U kunt een zonneboiler op twee manieren gebruiken, zo kunt u alleen gaan besparen op uw warm tapwater (douchen en warm water uit de kraan) of u kunt met de zonneboiler ook uw CV ondersteunen. (huis verwarmen)

Afhankelijk van uw keuze zijn er verschillende warmtebronnen aan te sluiten naast de zonneboiler, zoals een pelletkachel, pelletketel, biomassaketel of warmtepomp.

Benodigde zonneboiler techniek

Als we een keuze hebben gemaakt kunnen we gaan berekenen wat u aan techniek nodig heeft voor uw situatie. Voor alleen tapwater is de berekening vrij eenvoudig maar voor zowel tapwater als cv word berekening iets complexer doordat we te maken krijgen met meerdere factoren zoals de isolatie waarde van uw woning en de te verwarmen inhoud van de woning.

Wilt u een passend advies welke zonneboiler voor u geschikt is? Gebruik dan onderstaande “Welke zonneboiler is voor mij geschikt tool” en bekijk direct welke pakketten passend zijn voor uw situatie en wensen

Welke Zonneboiler past bij mij?

 • Hoeveel personen heeft uw huishouden?
  • 1 persoon
  • 2 personen
  • 3 personen
  • 4 personen

 

Berekening zonneboiler Tapwater

Om te berekenen welk pakket het best bij u past kunt u het volgende aanhouden: Per persoon moet u rekenen op zo’n 0,8 tot 1,0 m² aan vacuuumbuizencollectoren
Voor berekening van de solarboiler inhoud moet u uitgaan van 60-80 liter per persoon.

Voorbeeld zonneboiler berekening.

U heeft een 4-persoons huishouden en u zoekt een pakket voor tapwater ondersteuning zodat iedereen in huis kan douchen en dat er voldoende warm water op voorraad is. De berekening hiervoor laat het volgende zien:

4 personen * 1,0 m² (voor vacuümbuizencollectoren) = 4,0m² aan vacuümbuizencollectoren
4 personen * 80 liter water per persoon = 320 liter water

Berekening zonneboiler CV verwarming

Het berekenen van de juiste grote zonneboiler voor het verwarmen van uw woning is een stuk lastiger, aangezien we te maken krijgen met verschillende factoren die van invloed zijn: 

– Het gedrag van de gebruiker
– Oriëntatie op de zon
– Hoek van het dak
– Te verwarmen woonoppervlakte M2
– Het aantal radiotoren/vloerverwarming
– Soort woning (rijtjeswoning, hoekwoning of vrijstaande woning)
– Isolatie van de woning
– Huidig energieverbruik
– Huidig energietarief

Een ruwe schatting van een installatie is via een vuistregel mogelijk.

– Voor een 1-gezinswoning is circa 1.0 M² vlakkecollector oppervlakte per 10M² te verwarmen woonoppervlak nodig.
– Bij vacuümbuis collectoren is circa 0,5 M² collector oppervlakte per 10M² te verwarmen woonoppervlak nodig.

Het volume van het buffervat bedraagt volgens dezelfde vuistregel 50 a 60 liter per vierkante meter collectoroppervlakte en 50 a 60 liter voor de warmwaterbehoefte per persoon. Bij een gecombineerde oplossing voor tapwater en CV-ondersteuning is in deze volumeberekening het tapwatervolume bij in begrepen.
Een gemiddelde installatie heeft dus 10 tot 15M² collectoroppervlakte met een buffervat van 600 tot 1.000 L.

Met alleen een zonneboiler heeft u niet voldoende warmte om de woning te verwarmen in de wintermaanden. De CV ketel zal dan indien nodig bijspringen om het buffervat bij te verwarmen. Indien u volledig gasloos wilt wonen en uw woning wenst te verwarmen adviseren wij u een zonneboiler te combineren met een biomassaketel. Zie voor meer informatie onze pagina Gasloos wonen

Lees hier meer informatie over het rendement en terugverdientijd van een zonneboiler?

 • Nederlanders overschatten aandeel duurzame energie.

  In Nederland denken mensen dat we veel meer duurzame energie verbruiken dan in werkelijkheid het geval is. Met deze bevindingen kwam De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) dat onderzoek deed onder ruim duizend Nederlanders. Volgens dit…

 • Groene lening duurzame energie oplossingen.

  Eindelijk is het dan zo ver, u kun vanaf nu een groene lening krijgen voor al onze duurzame energie oplossingen.Er staat u nu echt niks meer in de weg om uw stukje bij te dragen aan…

 • Heatpipes collector vs vlakke plaat collectoren

  Er zijn verschillende soorten collectoren op de markt die onderdeel zijn van een zonneboiler pakket. Waarschijnlijk bent je op het internet al verschillende soorten tegen gekomen zoals de vlakke plaat collectoren en de heatpipes collectoren. Om…