Openingstijden | Maandag—vrijdag: 9:00–17:00 |

Doe-het-zelf installatie

Doe het zelf Installatie
Een zonneboiler installeren is een klus waar goed over nagedacht moet worden maar is uiteindelijk als je een beetje technisch onderlegd bent en geen hoogtefrees heb, goed zelf uit te voeren. Hier ondervind u de nodige informatie en links naar diverse handleidingen en schemas.

Als je een zonneboiler zelf wilt gaan installeren is het van belang je hier goed in te verdiepen, zodat je precies weet hoe het systeem werkt en wat er allemaal nodig is om het systeem goed te installeren. Het grote voordeel van de zonneboiler zelf installeren buiten het feit dat je geen installatie kosten hebt, is dat je ook het onderhoud van de zonneboiler zelf kunt gaan doen. Zo spaar je dus ook de onderhoudskosten uit en zal je de investering voor de zonneboiler veel sneller zijn terug verdiend!

Wat heb ik nodig?

Allereerst gaan we kijken welk systeem het best past bij jou situatie. Ga je bijvoorbeeld alleen een deel je tapwater verwarmen met de zonneboiler of wil je ook je CV-systeem gedeeltelijk gaan verwarmen?

Als je dit heb besloten kan je gaan kijken hoe groot het systeem moet zijn, neem hier de tijd voor want dit is een belangrijke stap omdat als je systeem te groot is je in de zomermaanden teveel warmte opwekt en de zonneboiler te veel in stagnatie gaat en een te klein systeem qua opbrengst en besparing te weinig oplevert. Op deze pagina vind je meer informatie en een berekening om te bepalen hoe groot jou systeem moet worden. Zonneboiler berekening

 

males-2142880_1920

Hoe werkt een zonneboiler?

We gaan ons nu verdiepen in hoe een zonneboiler werkt, hiervoor kan je het best beginnen met het begrijpen van een zonneboiler schema. Zoek het schema wat voor jou situatie van toepassing is en probeer dit echt te begrijpen en ga uitzoeken welk onderdeel waarvoor gebruikt word. Gelukkig kan je op onze site al een hoop info vinden zodat je niet heel Google door hoeft te gaan spitten ;).

Als het goed is weet je nu aardig welk onderdeel waarvoor gebruikt word en snap je de werking van het systeem. Als je het zonneboiler pakket binnen hebt ga je goed kijken of je de onderdelen herkend en zo nodig zoek je dit nog even op.

Buffervat plaatsen.

Als het goed is heb je al nagedacht over de plek waar het buffervat komt te staan, let erop dat de ruimte waar het buffervat komt te staan goed geïsoleerd is en zet het vat niet te dicht bij een raam om zo het afkoelen van het vat te voorkomen. Let ook op de vloer! deze dient recht te zijn en moet natuurlijk het gewicht van het buffervat kunnen dragen het gewicht van gevuld buffervat kan namelijk aardig oplopen. Houd er ook rekening mee dat het buffervat door de deur past. de isolatie kan van het vat af om het vat zo iets makkelijker te kunnen plaatsen. De afmetingen van het buffervat met en zonder isolatie kunt je vinden op de product pagina.

 

 

Solarleiding.

Bereken van te voren hoeveel lengte aan solar leiding je denkt nodig te hebben. Liever iets te veel dan te weinig, je kan de solar leiding namelijk altijd nog inkorten. Verlengen kan wel maar is wel weer een punt waar eventueel lekkage zou kunnen ontstaan. Op de solarleiding moeten nog koppelingen gemonteerd worden. We hebben hiervoor een handige slaghamer maar dit kan ook zonder. (is alleen iets lastiger)Hier vind je een handleiding om de koppelingen aan de solar leiding te monteren. Aansluiten Solarleiding en slaghamer solarleiding

 

De Collectoren installeren.

Als je het zonneboiler pakket al bij ons besteld hebt, heb je als het goed is doorgegeven of je een plat of een schuin dak hebt en heb je daarvoor een platdakstandaard meegeleverd gekregen of een schuindakbevestiging. Als je het zonneboiler pakket nog niet hebt besteld dan kan je dit aangeven tijdens het bestellen. Hier kun je de handleidingen voor platdak montage en schuindak montage vinden.

 

Leidingen & koppelingen.

Nu de Collecrtor(en) op zijn/hun plaats staan kunnen we de solar leidingen op de bovenkant van de meegeleverde pompgroep aansluiten. Dit doen we d.m.v de meegeleverde zelf te plaatsen koppelingen.

 

Vervolgens kun je de onderste aansluitingen van de pompgroep aansluiten op de onderste wisselaar in het buffervat.